Friday, 26 October 2012

Kek Coklat Cheese Kukus...


Lama Betul Mum tak buat Kek... ada buat beberapa kali tak jadi pulak so stop lagi...
Tup TUp.. Last week sahabat Mum si NDUT NITA bawak kek coklat cheese ke sekolah... SEDAP trus mintak resepi so adalah menu baru tuk AIDIL ADHA... 1st attempt jer trus menjadi... So Mum kasi Gred tuk kek ni ialah MUDAH!!!!... dan yang penting SEDAP!!!!

Kek Coklat Cheese Kukus SEDAP!!!
Ni resepi Kek Coklat Kesukaan Kami di Sekolah... lebih kurang gak ler ngan yg ada kat mana2 blog masakan... tapi nak juga tulis kasi meriah dunia resepi... Ndut Nita... I share your resepi ni tau... HALALkanlah untuk semua Ummat yang ingin tahu yer... :)

KEK COKLAT
Bahan A
1 cawan gula 
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung
** Campurkan semua bahan dlm periuk kecil... gaul rata... kemudian panaskan sekejap atas api sampai gula larut dan adunan berkilat.

Bahan B
3/4 cawan tepung
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh baking  powder
** Ayak semuanya (2X ayak lagi bagus biar sekata dan ringan)
Ingat!! telur WAJIB di cuci




Bahan C
4 biji telur gred B - Di Kisar @ Blender!!!!

At last masukkan Bahan B dan C ke dlm adunan Bahan A berselang seli sikit2. Tapis adunan guna penapis santan supaya lebih halus dan tak berketul2. Gaul rata sekali lagi... Ketepikan dulu  


CHEESE LAYER
250gm cream cheese
60gm gula halus/kastor
1 biji telur
1 sudu makan tepung
1 sudu makan air
** Pukul cream cheese dan gula sehingga sebati. Masukkan telur diikuti dgn air dan tepung. teruskan pukul dgn kelajuan sederhana sehingga semuanya sebati..


Semua dah siap so sekarang KUKUS tyme...


Terlebih dahulu sediakan pengukus dan panaskan guna API SEDERHANA. Ikat penutup dgn kain. 
Mum guna loyang 10" x 10". Griskan loyang dgn sedikit marjerin dan lapik dgn kertas minyak.
Masukkan 1/2 adunan coklat... kukus selama 15 minit.
Masukkan kesemua adunan cheese, sambung mengukus 15 minit.
Masukkan lebihan adunan coklat dan teruskan mengukus tuk 15 minit lagi...

Maka siaplah Kek Coklat Cheese kita... :)

Sungguh sedap di makan apabila telah di sejukkan dalam peti sejuk dan di biarkan sekejap dlm 30 minit gitu... WALLLAAA.... Sungguh Moist Bercoklat BerLEMAK!!!!...

Apa2 pun jagalah KESIHATAN

SALAM AIDIL ADHA 2012

13 comments:

  1. AS SALAM ... akak paling SUKA ayat last sekali tu ..." apa2 pun jagalah kesihatan ' :) he he .. cantik peringatan tu !! tahniah dan terima kasih kerana penerangan dan gambar step-by-step yang detail suai benar untuk mereka seperti akak yang tak pernah buat dan merasa kek ni.. semuga pahala keikhlasan berkongsi berpanjangan.. insha Allah. Satu nak tanya .. tak susah ke nak keluarkan kek tu dari bekasnya ?? Nampak macam mudah ..cantik terletak je bentuknya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbalikkan sajer... sungguh mudah asalkan di lapik dgn kertas minyak... :)
      terima kasih kerana sudi melawat blog Mum Niema... :)

      Delete
  2. wow..sy nak cuba buat kek ni nanti :) tapi nak tanya, masa nak buat cheese layer tu 1 sudu makan tepung tu nak guna tepung apa? :)

    ReplyDelete
  3. Biltah bill.... tambahkan tepung gandum biasa jer...

    Our story... silakan :)

    ReplyDelete
  4. wuaa...nampak bezz... smlm try buat kek mcm nie jgk tp resepi lain.. nnt maw try resepi akak nie la...klu d bakar ok jgk ka??

    ReplyDelete
  5. sedap...masi terbayang2 lg rasanya d lidah...

    ReplyDelete
  6. Bila nampak makanan buatan tgn mcm ni, rasa menebal pulak nak buat sendiri, sejak dah bekerja ni, malas nak masak. dulu rajin wat mcm2... Ngkolah motivasi kak... excited nak buat. keseronokan cuba2 mcm ni bila resepi dibuat menjadi dan org lain dpt makan tanpa berkata apa2 dan menambah lagi...hehehhe

    ReplyDelete
  7. Salam kak, saya dah buat kek ni, tapi kek tak naik la kak.. selalu part mana yer mempengaruhi kenaikan kek ni..thanks kak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...