Bahan A
200ml Susu rendah lemak
5 keping Cheddar Cheese
100g butter
(semua bahan di masak sehingga cheese cair– ketepikan)
Bahan B
4 biji kuning telur
Esen Vanilla
(Pukul telur sehingga menjadi putih cream, masukkan esen vanillla)
Bahan C
5 keping Cheddar Cheese
100g butter
(semua bahan di masak sehingga cheese cair– ketepikan)
Bahan B
4 biji kuning telur
Esen Vanilla
(Pukul telur sehingga menjadi putih cream, masukkan esen vanillla)
Bahan C
110 gm tepung gandum (di ayak 4X)
*** campurkan B dengan sedikit tepung (C) dan sedikit A, gaul sebati... ulangi proses sehingga semua A, B dan C sebati
Bahan D
4 putih telur
90g gula kastor
1 sd teh krim Tartar
(pukul putih telur bila dah agak berbuih masukkan gula sedikit demi sedikit dan krim tartar- teruskan memukul sehingga jadi maringue)
Masukkan adunan ABC kedalam D sedikit demi sedikit dan gaul guna kaedah "Kaup Balik"...
4 putih telur
90g gula kastor
1 sd teh krim Tartar
(pukul putih telur bila dah agak berbuih masukkan gula sedikit demi sedikit dan krim tartar- teruskan memukul sehingga jadi maringue)
Masukkan adunan ABC kedalam D sedikit demi sedikit dan gaul guna kaedah "Kaup Balik"...
Sediakan Loyang bulat yang digris dgn marjerin. Masukkan adunan yang telah siap diselangi dengan *Blueberry Pie Filling (optional) tapi memang sedap kalau ada.
Bakar “Double Boil” or ban marie style – 150 darjah api atas bawah…. After 15 minit rendahkan suhu oven ke 130 darjah api bawah sahaja, dalam 40 minit siap laa (Oven Kecik)... kalau oven besar tinggikan sikit suhu yaa...
Bakar “Double Boil” or ban marie style – 150 darjah api atas bawah…. After 15 minit rendahkan suhu oven ke 130 darjah api bawah sahaja, dalam 40 minit siap laa (Oven Kecik)... kalau oven besar tinggikan sikit suhu yaa...
Sedap di makan selepas 3 jam di bakar... lagi padat rasanya
i oso feel tis cake vr special...kikikikik^^
ReplyDeleteting ting...ting ting.... so fast give a comment here... ticer pon belum habis study how to blogging ni... just try and error dulu... anyway tq... u help a lot.. and i learnt a lot...
ReplyDeletecedapnya..nantipost byk2 rcp yg best ok..good luck
ReplyDeleteInsyaAllah Hamizah... tq for ur support...
ReplyDeletememang sangat sedap... :))
ReplyDeleteiye la... tak jemu makan ni...
ReplyDeleteSemalam beli acuan yg tinggi sikit.. tengokla pa kejadiannya... kureng gebusnya kesian kek ku..
ReplyDeletetu la langgar PANTANG LARANG.... hahahahahah
ReplyDeleteAssalamualaikum...kakak klu xda krimtartar tu aplh pnggntinya ya... Lgi satu sy xda penimbg klu mo sm ratakn ikut ukuran cawan mcm mn ya kak..terima kasih...sgt2 mo cuba buat kek ni
DeleteKrim tar tar takde pown tak pe... pukul jer putih tu sehingga betul2 kembang... krim tu untuk memutihkan dan menghaluskan lagi tekstur tu jer...
Delete100gm tepung = 1 cawan rata..
90gm gula = 3/4 cawan..