Bahan Utama
15-20 ekor udang sederhana
2 sudu makan tepung jagung
1 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
secubit garam
secubit lada putih
Minyak masak tuk menggoreng
Gaul semua bahan, panaskan minyak dan goreng la udang sehingga kekuningan..
***Goreng udang tak yah lama2.... pastikan minyak betul2 panas goreng dalam seminit dah ler...
Bahan Sos
2 sudu makan mayonis
1 biji bawang merah
1 biji bawang putih
lada hitam
Air limau kasturi (dari 1/2 biji jer)
Goreng bawang merah dan bawang putih, kemudian tumbuk halus. Masukkan bawang yang telah ditumbuk ke dalam mayinis, taburkan sedikit lada hita dan perahan air limau kasturi (Mum guna 1/2 biji jer coz limau kasturi masam berbanding lemon)... gaul rata...
Penyediaan tuk makan
Sos boleh dijadikan pencecah udang
ATAU
Gaulkan sos mayonis trus bersama2 udang yang telah di goreng macam dalam gambar tu...
Sungguh sedap ketika PANAS!!!!!
SELAMAT MENJAMU SELERA!!!!
tq kak..aku mo try la nti kalo da bli udg
ReplyDeleteTry la ndut... simple sak tu...
ReplyDeletesedap memang....
ReplyDeleteAduh sedapnye...
ReplyDelete