Saturday, 30 July 2011

Kek Lapis...

Mum Niema masih lagi dalam proses nak menambah entry... so kali ni nak masukkan pulak Kisah Kek Lapis ala2 Lapis Sarawak... tak berani nak jamin ni Kek Lapis Sarawak cuz buatnya di Tawau Bumi Peladang dan di ajar pon oleh adeq sepupu sendiri yang juga tak pernah menjejakkan kaki ke Sarawak... hehehe... terima kasih la adeq ku Kurnia share ilmu kek lapis ni...

Kek Lapis yang Pertama dalam Hidupku!!!
Punyala menguji dugaan betul nak buat kek ni taw... 5 jam mengadap oven, menunggu selapis demi selapis baru la dapat 20 lapis kek yang berwarna warni tu.... apa2 pon hasilnya sudah pasti la amat memBANGGAkan diriku sendiri.... tak percaya tengok kat sebelah tu... tuk pertama kali buat sapa tak bangga ngan diri sendiri... :)

Teringin nak MenCuba... Sila la Teruskan Membaca...
Sediakan Loyang 8 X 8 di alas dgn kertas minyak

Bahan A
10 biji kuning telur 
5 biji telur
(pukul dalam mangkuk)

Bahan B
250 g Butter 
¾ cwn gula kastor
(dalam mangkuk yg lain pukul B sampai kembang kemudian masukkan A - teruskan memukul)

Bahan C
150 g cream cheese
300g Kaya (Yeos)
1sd makan Ovelette
½ tin kecil susu pekat
¾ cwn Horlicks
(masukkan C kedalam BA satu persatu – teruskan memukul)

Bahan D
3 X ¾ cawan tepung Hong Kong (putih)
(masukkan sedikit demi sedikit kedalam adunan ABC)

***Panaskan Oven 180'C api atas sahaja.

Adunan ABCD dibahagikan kepada beberapa bahagian – letakkan pewarna

Letakkan satu sudu nasi penuh adunan ke dalam Loyang – ratakan, bakar sehingga kekuningan. Proses diulang dengan warna yang berlainan berselang seli sehingga habis. Bakar guna api atas sahaja sepanjang melapis kek. Kecuali pada lapisan terakhir baru guna api atas bawah selama 10 minit nak bagi kek tu kembang sikit.

5 comments:

  1. sy mau try ni.....tp kena tunggu 5 jam.....hebat ooo....cikgu~~

    ReplyDelete
  2. tunggu jangan tak tunggu.... :)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum kak niema... mmg menguji kesabaran mo buat kek lapis ni.. tu yg malas mo buat tu..

    ReplyDelete
  4. kak,nk tanye la..bakar api bwh ke ye?

    ReplyDelete
  5. W'salam Nuri... sungguh laaa... memang jenuh menggu kek ni masak... tambahan cost pon bole tahan mahal jugak... baik beli kan... hehe

    Fadh... guna api atas jer...selepas dah siap semua lapisan baru guna api atas bawah tuk 10 minit bagi kek kembang...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...