Saturday, 22 December 2012

Macaroni Cheese Kukus...




Suka naikkan berat badan???... Jom kita main2 dengan kolesterol... Sedapnya tu Kolesterol di makan... Macaroni Cheese Kukus Mum Kasi nama ni makanan... Ok la tu kan... :)
Dulu-dulu boleh jer Mum habiskan setengah dulang sorang... sekarang satu slice pun dah kenyang... owwww WHAT SIGN IS THAT???...
Malas nak cerita panjang.. Mum no idea nak crita2 sekarang ni... TIME IS VERY IMPORTANT... Baby DHIA need me more... :)
So lets go to the recipe...



Bahan Utama
2 cawan macaroni (dlm 100gm kot)
1.5 liter air
1 sudu makan minyak masak
Rebus macaroni dgn air dan minyak sehingga semua air meresap kedalam macaroni... Biarkan dia sana di rebus... sambil tu sediakan bahan2 lain..

Ni dia Bahan2 KOLESTEROLnya..
1 tin susu cair
4 biji telur
1/2 bungkus cheddar cheese (diparut) @ 6 keping
1 sudu makan butter

Bahan Hiasan yang baik tuk kesihatan
1 biji lobak merah
5 kelopak kubis
Daun sup
Semuanya dipotong halus..

Bahan perasa
250gm daging/ayam cincang
5 ulas bawang putih - tumbuk halus
Lada hitam
Garam

Caranya mudah CAMPURKAN SEMUA BAHAN-BAHAN di dalam mangkuk dan gaul rata... kemudian tengok macaroni tadi dah siap masukkan juga kedalam mangkuk gaul laaaa serata yg boleh...

Alia kata tambah banyak2 lada hitam SEDAP!!!
Dah gaul rata... masukkan dalam loyang yg telah di balut dgn aluminium foil... ni tak di balut pasal aluminium foil dah habis so Mum sapu butter sikit kat loyang... Kukus la selama 1/2 jam...

Tinggal tu jer aluminium foil MUM... :(

Sejukkan dulu baru potong... kalau tak..tak chantik... tapi kalau tak sabar juga.. potong jer laaaa... sedap apa makan panas-panas cecah pulak dgn sos cili...emmm... nyum nyum...

Cara lain....
Kalau dah sejuk, boleh di potong dan dipanaskan atas kuali... griskan kuali dgn butter pas tu panaskan potongan macaroni tadi macam bakar french toast tu... ewwww LAGI SEDAP!!!!

Biarla Montel yang Penting SIHAT!!!



1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...