Tuesday 23 August 2011

KatiriSala... Kuih Talam orang Bugis

KatiriSala masih boleh diperbaiki

Kuih Katirisala ni seakan2 kuih talam tapi rasanya agak berlainan sikit terutama bahagian toping Gula merah tu. Kuih ni paling glamour d Tawau especially time2 kenduri d rumah orang2 Bugis... Mum nak bercerita sikit Sejarah Kuih Tradisi orang Bugis ni.... Mengapa namanya sedemikian rupa ya????

Kisahnya berlaku di Pare2 Sulawesi Selatan, Indonesia
Kalau dulu2 orang tua2 bugis bila mau pindah rumah mesti sediakan "PASERE" atau pun SOKKO (pulut) yang dimasak dgn gula merah.. kata lain kueh wajid la tu kan... Entah kenapa dalam orang2 tua ni menyediakan Pasere' secara tak tersengaja atau pun tersalah (SALA) air gula merah tertumpah (TIRI) di atas sokko tersebut dan dibiarkan begitu sahaja... lama kelamaan air gula itu menjadi kental... Ada pulak satu orang tua ni rasa sayang nak buang kuih tu... dia pon rasa laaa dulu kot2 masih boleh di makan... Eh!!!... Dia dapati rasanya sangat sedap laaaa pulak... maka dari situ la tercetusnya idea membuat kuih Katirisala (KUIH SALAH TUMPAH).... begitu laaa cerita dari orang2 tua... 

Apa benar atau tidak wallahualam... hehehe seronok juga kalau tahu sejarah kuih kan....

Dari dulu sehinggalah sekarang Mum hanya dapat makan kuih ni kat Tawau... sebab tak pernah pegi Sulawesi... lain part kat Malaysia tak pernah lagi jumpa... Mr. Hubby yang orang Semenanjung ni pon cakap macam tu juga... dan diala yang request nak Mum buatkan tuk dia... Alamak Mum pon tak reti laaaaa.... so berusaha keras laa Mum bertanya orang2 Bugis kat Tawau yang di kenali... dan akhirnya ini resepi yang Mum dapat dari KAK TINA.... 

"Pulut hitam d rendam toh.. d ramas2... baru d kukus sama santan... baru diletak d bekas... d tekan2 n d kukus lagi di atas dandangan... sementara itu... gula merah n santan n telur... d kacau.... (pandai2la agak... gula/santan/telur)... d kasih naik atas sokkok tue... pahtu d teruskan d kukus..."


Begitula maklumat yang Kak Tina sampaikan ngan Mum... coz dia sendiri tak pernah buat hanya menolong Mum dapatkan resepi ni dari sepupunya yang memang pelat dgn slang Bugisnya.... terima kasih banyak kak... Niema akan cuba juga buat ikut gerak hati berdasarkan panduan tersebut.... 2 hari Mum sebenarnya mengkaji ayat2 di atas tu... dan barula hari ni cuba MENCABAR diri... dan membuat sukatan yang lebih tepat... tapi rasanya masih perlukan pembaikkan.... biasala orang tua2 buat kuih mana men sukat2 kan... men agak2 jer semuanya... memang salute betul laaa Pro2 zaman dulu ni..

Beginila kesian lapisan bawah jadinya kalau takde pulut putih...
So wajib ada ya!!!

Ni resepi cadangan Mum untuk hasilkan kuih tersebut... buat sikit jer... maklum laaa baru nak cuba...

Lapisan bawah
1/2 cawan pulut hitam
1/2 cawan pulut putih (tadi takde tu la pulut Mum tak lekat sangat)
1 3/4 cawan santan
Garam

Rendam pulut hitam dan pulut putih... paling kurang 3 jam laa... ramas2 kan pulut, biar bercampur sekata antara pulut hitam dan pulut putih. Didalam kuali, panaskan santan kelapa dan masukkan sedikit garan, kemudian masukkan campuran pulut tadi. Gaul sehingga semua santan telah kering dan meresap kedalam pulut. Sediakn pengukus, dan alihkan pulut bersantan tadi ke dalam pengukus untuk dikukus selama 1/2 jam. Selepas itu, sediakan loyang yang dialas dgn daun pisang atau plastik. Griskan dgn minyak masak, masukkan pulut yang telah dikukus dan tekan sehingga padat... kukus semula dalam 20 minit...

Sementara itu sediakan lapisan atas

3 biji telur
200ml santan pekat
150gm gula merah (diparut/hancur)
1 sudu makan gula pasir
1/2 sudu tepung jagung (Mum tambah)

Pukul telur, gula merah dan gula pasir sehingga gula larut. Masukkan santan dan tepung jagung, gaul sebati... tapiskan untuk membuang apa2 kotoran yang ada pada gula.... tuangkan ke atas lapisan pulut dan teruskan mengukus dalam 10-15 minit lagi atau sehingga lapisan atas itu masak...
Potong apabila kuih benar2 telah sejuk bagi mengelakkan lapisan atas tu pecah coz memang lembut saaaangat...
P/S kuih ni memang Manis yahhhh.... so sapa2 yang tak tahan manis tu, bahagian toping boleh la kurang kan gula... cam mana nak kurangkan gunalah kuasa LIDAH anda...


Rupa Katirisala yang Asli...
Gambar Ihsan Mr.Google

Practice Makes Perfect.... Mum pasti akan cuba lagi buat kuih ni sehingga berjaya dapat bentuk cantik... lepas tu Mum akan cuba kongsikan dgn semua....

Next time JANGAN BUAT TIRI (SALAH) TAU...

MASIH TERCARI2 RESEPI ASLINYA NI KATIRISALA.. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...