Sunday, 3 February 2013

Puff Pastry Paling Senang...

Ola!!!
Last week Mum nampak kawan Mum... Suhaila aka "The Flying Chef"... dia bagi title tu sendiri.. perasan la tu macam chef... tapi memang ngam ler title tu ngan dia... coz kerjanya flying jer in the air... sampai bab2 memasak pun dia main flying2 jer semuanya dlm kuali... Habisla Mum mengutuk kawan kat sini... SUHAILA ko JAngan Mo MArah2 aaaaa.... ni Mum Niema mo sebarkan ilmu yang ko berikan di sini pulak...


Actually blog dia pun ada gak tulis resepi ni... malangnya Mum tak reti laaa link link blog tu kat sini... SOWWIE..... :(

Cara nak buat amat la simple dan mudah...

Pertama sekali sediakan bahan2 berikut... tuk buat inti
3 biji Ubi kentang (potong dadu besar2)
1 biji bawang bombay (potong dadu)
1/4 potong daging kisar
1/2 bungkus serbuk kari
Garam dan Gula secukup rasa
3 cawan air
Campurkan semua bahan di atas dan masak sehinga air kering dan ubi kentang menjadi lembut...
Kalau nak buat inti2 lain pun boleh takder hal... nak sardin ker, tuna ker, mushroom ker... apa2 laaa suka hati korang...


haaa... pas inti dah siap sila sediakan pastry... susah betul nak dapat pastry ni tau banyak cabarannya.... ni haaaa pastry ready made yg Mum gunakan... hohoho... susah la sangat kan...



Bukannya apa... bandar di Tawau ni selalu jak sesak... susah betul nak dapat parking lagi2 area TAI YANG tempat tuk beli puff pastry tu... harga RM5.80 dapat la 10 keping...

ok... pas tu kita mulakan proses membungkus puff kita yer... ikut jer la gambar di bawah ni.. sure paham jugak kamu tu kan...


1. Pastikan pastry benar telah lembut. Dibiarkan dulu selama 1 jam.
2. Letak inti lebih kurang satu sudu makan.
3. Kepit2 kan tepi pastri tu biar melekat... Kepit jer kuat2 supaya melekat.
4. Tekan lagi ngan garfu supaya dapat bentuk yg cantik sikit... tekan jer kuat2 jangan takut...

Eh... satu step lagi tertinggal pulak... hah ni step terakhir sebelum di bakar. Sapukan telur di bahagian atas puff... biar cantik kekuningan puff tu nanti... Dah siap panaskan ketuhar 180'C dan bakar la selama 20 minit... janji kulit puff tu dah kekuning2an ok la tu....



SELAMAT MEMPUFFTRY... :)


No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...