Friday, 12 August 2011

Udang Mayonis...

Asyik2 sambal udang... asyik2 udang goreng tepung... bukan tak sedap cuma kekadang terasa ingin menikmati semua makanan yang ada di seluruh Dunia ni... (kalau laaa boleh... masalahnya memang tak boleh pon)... Sebenarnya hari ni blur tak tau nak masak apa.... dah tanya sama tekak ni pon... dia tak tau nak jawab apa... yang dia nak Air Air Air... tu jer... Tekak Mum dah tak kesah nak makan ker????.... Oleh kerana Otak Mum sudah Kekeringan Idea... maka masak yang simple lagi laaa jawabnya... Udang Mayonis Pon jadilaaaaa tuk berbuka....



Bahan Utama
15-20 ekor udang sederhana
2 sudu makan tepung jagung
1 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
secubit garam
secubit lada putih
Minyak masak tuk menggoreng

Gaul semua bahan, panaskan minyak dan goreng la udang sehingga kekuningan..
***Goreng udang tak yah lama2.... pastikan minyak betul2 panas goreng dalam seminit dah ler...

Bahan Sos
2 sudu makan mayonis
1 biji bawang merah
1 biji bawang putih
lada hitam
Air limau kasturi (dari 1/2 biji jer)
Goreng bawang merah dan bawang putih, kemudian tumbuk halus. Masukkan bawang yang telah ditumbuk ke dalam mayinis, taburkan sedikit lada hita dan perahan air limau kasturi (Mum guna 1/2 biji jer coz limau kasturi masam berbanding lemon)... gaul rata...

Penyediaan tuk makan
Sos boleh dijadikan pencecah udang
ATAU
Gaulkan sos mayonis trus bersama2 udang yang telah di goreng macam dalam gambar tu...

Sungguh sedap ketika PANAS!!!!!


SELAMAT MENJAMU SELERA!!!!

5 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...