Sunday 11 September 2011

Barobok...


Ada2 saja nama yang pelik2... biasalah bahasa jiwa bangsa.... Apa kah tu BAROBOK???.... kalau orang kita boleh la panggil ni Bubur Nasi Jagung....Barobok tu bahasa orang BUGIS tapi boleh la juga di katakan bahasa orang Tawau... coz kalau di Tawau sebut sak Barobok semua orang paham apa tu... hehehe
Sedapnya makan barobok ni kalau demam2 ka... ingusan kaa atau bila2 saja laaa... dan time dimana Mum ni pon tak berapa sihat so ada la hati sikit nak buat Barobok tuk di jamu kepada kawan2... nak masak lain2.. baunya sangat menyengat ketika ini... hidung tengah sensitip...

Bahan2
1 kilo Beras
2 kilo Jagung (ambik isi jagung sahaja)
1/2 kilo Ayam
300gm Udang
2 ikat Sayur Cangkuk Manis (kecur manis) atau bayam

Bahan blend
10 ulas Bawang Putih
15 ulas Bawang Merah
2 inci Halia
15 biji buah keras

Bahan perasa
2 Kiub pati ayam
Garam
4 sudu makan Marica (Serbuk lada putih) - Peberet orang bugis Tawau

Bersihkan beras dan toskan. Ambil satu periuk besar,  masukkan beras dan tambahkan air biar 5 kali ganda lebih dari beras tu, biarkan sehingga menjadi bubur. Masukkan bahan blend, dan masukkan jagung. Renehkan seketika sehingga mendidih baru dimasukkan ayam dan bahan perasa. Apabila semua sudah masak last sekali baru di masukkan Udang dan sayur cangkuk manis.... hidangkan panas dgn taburan bawang goreng.

P/S kandungan air bergantunglah dgn kepekatan ya... yang penting ni barobok jangan terlalu pekat jagan juga cair sangat....

Macam Masak Bubur Nasi Jak Bhaaaaaa.....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...