Friday 12 August 2011

Non-bake Tiramisu...

The First Tiramisu in My Life!!!!

Masih Mum ingat suatu ketika dulu masa time study kat "U"... Kawan2 selalu crita pasal kesedapan tiramisu yang mereka sendiri tak tau nak bayangkan kat sesapa macam mana laa sedapnya tiramisu tu... So satu hari Mum g Jalan2 kat KL... Mid Valley la masa tu yang Glamour... ternampak ler Mum kek Tiramisu kat Secret Resepi... dari luar kaca jer jeling2 HARGA punya la Mahal... (trus tak sanggup nak masuk dalam)... hehe.. sayang duit oooOOOooo... Mum Orang Susah.... Start dari hari  kawan cerita, sampai la habis belajar kat U sehingga mendirikan rumah tangga... Terus Terang... Mum Niema tak pernah pon menjamah Tiramisu hanya tahu nama saja... Kalau waktu belajar faktor kewangan menjadi masalah tapi rupanya bukan itu saja... rupa2nya banyak tiramisu masa tu tak HALAL ada guna gelatin dan ada juga yang guna wine... syukur Alhamdulillah, Allah sayangkan Mum, itu la banyak saja halangan tuk membeli masa tu...
Masa berlalu dan terus berlalu, sehinggalah Mum dah ada 3 Cahaya Mata, cerita tiramisu yang sudah lama di lupakan teringat kembali apabila rakan sekelas MumNiema pos gambar tiramisu kat Wall dia... terus membara2 hati nak mencuba... so tanpa segan silu Mum bertanyakan resepi dari JANIRA my best buddy masa kat matrik... apa yang paling best dalam resepi tu tak ada GELATIN langsung.... wahhhhh ni yang membuat hati lagi berkobar2 nak buat... coz mum niema sampai sekarang memang belum pernah gunakan apa2 jenis GELATIN dalam masakan... memang ini yang di tunggu2...
Dikesempatan ini Mum ingin berkongsi resepi Tiramisu Kawan Mum Niema... Halalkan ya JAN...

250 gm cream cheese
200ml whipping cream
150gm gula kastor
1 st perisa vanilla
24 keping ladies finger
1sd makan serbuk koko
1sd makan nescafe
1cawan air putih
Cairkan mescafe dengan air dalam pinggan @ mangkuk (ketepikan)

Pukul whipping cream sampai kembang... asingkan dulu...
Pukul cream cheese & gula sehingga sebati masukkan whipping cream tadi & perisa vanilla... pukul sekejap sehingga sebati dah ler...

Sediakan acuan yang sesuai... kaca lagi bagus nampak chantik...
Celup ladies finger dalam air nescafe dengan cepat... mulakan bahagian yang bula dahulu... susun kemas dalam loyang dan lapiskan crea... ulang proses sekali lagi untuk dapatkan 2 lapisan... means... ladies finger cream ladies finger cream... dah siap, masukkanlah dalam peti sejuk (paling kurang 3 jam baru sedap dan cantik di potong)...

Sebelum potong tuk d makan taburkan serbuk coklat/koko di bahagian atas... MumNiema tak letak awal2 coz serbuk coklat tu jadi lembab di dalam peti sejuk....

Happy Tiramisuing!!!

2 comments:

  1. kak,tq byk2 cos ajar aku buat ni ari 2,siap bgi in house training lg hihi..kek yg sedapp sekali n senang skali buatnya..kak sedih aku bca cita kakak ni ari bah huhu..

    ReplyDelete
  2. Sama2 Ndut... Tq to our Tiramisu & Japanese.... pasal dia kita trus rajin memasak kan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...