Wednesday 24 August 2011

Ketam Masam Manis...

Sedap pulak Mum Masak Ketam ni tadi... hehe

Seafood... memang sangat mudah nak carik kat Tawau... harga pon masih kira Ok... Hari ni makan Ketam lagi... sekilo Rm10.00... nampaknya harga naik lagi... biasanya RM6.00 pon leh dapat... hapa nak jadi daaaaa..... Tuk entry kali ni Mum tak banyak nak cerita coz kebuntuan idea dan ketandusan masa.... jadi tanpa menlengahkan segala2 yang nak di kejar... ni  resepi Ketam masak Masam Manis MumNiema...

Bahan Utama
4 ekor ketam
Bersihkan ketam. Kemudian di goreng dgn minyak yang panas selama 3 minit sahaja tau... jangan kasi lama nanti isi ketam keras... ketepikan

Bahan Sos
*3 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1/2 inci lengkuas
*5 tangkai cili kering / 2 sudu makan cili boh
2 biji tomato (dipotong dadu)
10 kiub nenas dalam tin (dipotong dadu)
2 sudu tomato puree (optional)
1 sudu makan sos cili
Garam & Gula
1/2 cawan air
Tumbuk halus atau blender semua bahan bertanda (*)... Panaskan minyak untuk menumis, masukkan bahan * yang siap di tumbuk/blender... goreng sehingga naik bau, barulah dimasukkan cili boh.. tumis lagi sekejap biar cili garing. Selepas itu masukkan air, serai, tomato puree, sos cili, kiub tomato, nenas, serta garam & gula mengikut rasa masing2... biarkan mendidih seketika. Apabila kuah sudah agak pekat masukkan ketam yang telah di goreng tadi, tutup api dan gaul rata sos tersebut agar kena semua ketam... Hidangkan dgn taburan daun bawang....

Itu saja laaa untuk entry kali ni... :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...