Tuesday 9 August 2011

Triffle suka hati....

Strawberry... Oh... Strawberry... Pusing satu bandar Tawau mencari Strawberry tidak ketemuan langsung... *SIGH*... padahal hati berkobar2 nak buat TRIFFLE yang chantik dan sedap... godak2 dalam almari ada setin mix tropical fruit... hmmmm ini pon ok laaa... dah naik semangat balik... tanpa berfikir panjang trus jer buat base potong kek segera... buat kastad....tabur buah2an dalam tin yang hanya banyak betik ngan nenas tu...hehe... TUP TUP TUP.... Alamak!!!! jelly ku takda rupanya... ya ampunnn... so mencari lagi alternatif lain... bukak PETI Ais DORAEMON... ada pulak sikit saki baki Strawberry Pie filling... nah... kuar idea baru... bagus filling ni MuM masak tambah sikit air masuk sikit agar2 biasa... YESS!!!... experimen Berjaya!!!... tekstur jelly dapat juga dihasilkan.... rasanya tak tau laaa... coz nanti berbuka baru nak tau... Akhirnya dapat jugak Mum Niema menghasilkan Triffle "ROJAK" ni... hua ha ha

Triffle Mum yang COMOT!!!



Biarpon rupanya agak kurang menarik...Tapi rasanya PASTI sedap..(perasaan laaa pullak)... oleh kerana kes2 seperti yang dinyatakan Mum Niema segan aaaa nak bagi resepi tapi kalau korang nak buat jugak Triffle Hentam Keromo Mum Niema... sudi2kanla menelaah resepi d bawah ni...







Buat sikit jer... (2 cawan desert /aiskrim)

Lapisan 1
2 potong swiss roll setebal 1 1/2 cm
letakkan di bahagian bawah cawan, curahkan sedikit air sirap buahan

Lapisan 2
Kastad:
*1 sudu makan kastad
* 1 sd teh gula kastor
*50ml susu cair
*100ml air
*setitik vanilla
Masak semua bahan atas api sederhana... tuang keatas kek tadi. Taburkan degan buah2 dalam tin tu...

Lapisan 3
70ml whipping cream
1sd makan icing sugar
pukul whipping cream sehingga kembang dan gaulkan dgn gula.

Lapisan 4
**jelly SPECIAL Mum Niema...
3 sd makan strawberry Pie filling
1 sudu teh icing sugar (rata)
1 sd teh serbuk agar
50 ml air
Masak semua bahan di atas api sederhana sehingga mendidih... tutup api dan teruskan menggaul sehingga jelly betul2 sejuk baru di tuang keatas lapisan Whipping... kalau tak nanti Whipping cair...

Nak tengok apa jadi kalau tuang jelly panas2 atas WHIPPING cream.... NAH INI DIA!!!! HAHAHAH...
dah jadi macam Air Batu Campur.... habis semua Jelly turun ke bawah... ;)

Tapi Macam Chantik jugak...

ADA BERANI NAK CUBA RESEPI INI LAGI??????.... tanya la hati..... hehe
Next time jumpa lagi dgn triffle MUM yang lebih menarik OK... Assalamualaikum...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...