Monday 1 August 2011

Tauhu Tawau BerSos Kacang...

Selamat Berpuka Puasa semua!!!!...
Menu pembuka selera untuk di hari pertama puasa ni makan yang simple2 jer... Asalnya tekak ni teringin laaa sesangat merasa tauhu sumbat... tapi paham2 la kan.. di Tawau ni mana mau cari tauhu goreng tu... yang ada pon lain tak sama macam di semenanjung sana... so alternatif lain tercipta menggunakan Tauhu Tawau... teksturnya lembut dan rasanya masam2 manis... memang sedap laaa tauhu di Tawau ni.... tapi ada problem kalau potong segitiga macam buat tauhu sumbat tu...coz tauhu ni lembut... so didadukan saja lah... nah tengok la rupa menu Tauhu Tawau Bersos Kacang Mum Niema... menyelerakan kan???... ngam sangat jadi apetizer lebih2 lagi bagi orang yg sedang kelaparan...

Sungguh Enak Dimakan Ketika Lapar!!!!
Hidangan tuk 2 orang.... khas tuk org baru kawin yang baru nak belajar memasak...hehe

2 ketul tauhu (mana2 tauhu putih la)
1 biji sengkuang (kecil) - potong halus panjang2
lobak merah (tadi tak letak...habis stok) - potong halus/parut panjang
2 sd makan sos cili
1/2 sd teh gula
1 sd makan air panas
1 sd makan penuh kacang tanah (goreng dan tumbuk)

Goreng tauhu hingga kekuningan... kemudian potong 4 bahagian dan susun di dalam pinggan. Taburkan potongan sengkuang dan lobak merah.
Untuk Sos - Campurkan sos cili, gula & air panas... gaul hingga sekata dan masukkan kacang tanah. Curah ke atas Tauhu tadi.....Ok siap untuk di Ratah bersama suami terchinta!!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...