Friday 19 August 2011

Sanggar Cheese!!!!!

Sapa tak pernah makan sanggar????..... rasanya tak sorang pon yang hidup sebagai anak Malaysia tak pernah makan SANGGAR... sedapnya tuuuuuu... bermacam2 style makan sanggar ni kan... ada cecah Kicap (orang Johor), ada cecah susu, ada cecah gula, ada cecah planta, dan ENAK juga dimakan begitu saja... asalkan PANAS!!!!....
        Di Tawau satu ketika dulu makan dgn sambal lada atau kuah kacang... dan sejak kebelangan ini keMODENan telah merubah segalanya... timbul pulak sanggar baru di Tawau.... yang sangat terkenal dgn gelaran SANGGAR CHEESE.... OOOpppsss... bagi yang tak tahu apa itu Sanggar sebenarnya ialah PISANG GORENG.... hik hik hik
       Terlalu rindu sudah Mum mo makan ni sanggar, sepanjang bulan puasa belum lagi melantak sanggar... kalau tidak hampir setiap minggu mesti ada menu sanggar di petang hari...memang bukan musim bha kan... bulan Ramadhan biasanya kita semua lebih kepada puding dan kuih2 tradisi yg lain, jarang2 orang berbuka dgn sanggar kan... tapi tak pa... MumNiema hari ni mo pecah tradisi kerana kerinduan dengan kerangupan dan kelemakkan sanggar cheese Mum... kebetulan baru kejap tadi tumbang sepohon pisang di belakang rumah.... hehehe
      Kebisaannya orang Tawau guna pisang Kapak tuk buat sanggar... Apa sebabnya tak tahu la pulak, yang Mum tahu memang pisang kapak ni la yang paling banyak di Tanam d sini... rasanya memang sesuai sekali tuk buat pisang goreng, bubur pisang, berongko dan macam2 lagi laaa, coz pisang ni tak kelat langsung...


Tuk menghasilkan Sanggar yang rangup bila di goreng
(Anggaran tuk 10 biji pisang Kapak yang Gundut)
4 sudu makan Tepung gandum
3 sudu makan Tepung beras
2 sudu marjerin
Garam
Serbuk kunyit (kalau nak kuning2 sikit)
Air
Campurkan semua bahan, gaul sehingga sebati mengikut kepekatan yang sesuai... jangan cair dan jangan pekat sangat taw.... sedang2 saja...
Panaskan minyak secukupnya tuk menggoreng. Belah 2 atau belah 3 pisang... biasalah pisang kapak kan besar... celupkan ke dalam adunan tepung tadi, dan goreng la seperti biasa sehingga pisang masak kekuningan. Bila dah masak toskan minyak....

EH!!!! mana cheesenya????

Ni dia bahan seterusnya dan cara penyediaan...

Cheddar Cheese (diparut) ~ Mum kehabisan stok tu la pasal guna slice
Gula merah

Susun pisang yang telah di toskan tadi di dalam pinggan, parutkan gula merah dahulu barulah di parutkan cheddar cheese pulak... buat proses ni semasa pisang masih PANAS... SIAP laaaa..... hmmmmm dap dapnya....





Sorila... sepatutnya guna cheese yang di parut... Mum kehabisan stok terpaksa guna slice cheddar cheese yang di potong halus... nanti Mum upload lain ya... CHEESE!!!

 Mo lagi pegi Indo Cafe???? Buat la sendiri Bhaaa.... lagi Jimat...

3 comments:

  1. Assalamualaikum...mum org tawauu ka..syak plak aku ada org tawau berblogger...salam perkenalan..jom berjiran..kasturinusi@blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Tawau Sejati bha ni.... :)
    Tapi akhir2 ni jarang update blog... sibuk ngan baby.. tunggu dia besar sikit baru aktif tu...

    ReplyDelete
  3. Salam..jumpa blog mum ni masa search resepi avocado..tertarik baca entry ni...sbb nak tau ape maksud sanggar..hehehe...mum org tawau yer..sy selalu pergi tawau. Makcik sy org sana.
    Salam perkenalan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...