Sedar tak sedar puasa dah masuk hari ke-3... cam biasala.... sampai waktu tengahari mesti Ibu2 Mithali mula terfikir2 nak masak apa tuk berbuka... kalau tak masak pon... mesti terfikir nak beli apa di Pasar Ramadhan.... begitula juga keadaan diriku setiap hari sepanjang bulan puasa... kalau boleh hari2 mo makan lauk yang berlainan... Oleh kerana sudah ketandusan Idea nak masak apa so hari ni men goreng2 jer laaa..... sedap apa AYAM GORENG kan.... lebih2 lagi kalau masukkan sikit rempah2 special macam LIKKU'.... naaaaaa... kamu tau apa tu Likku'?.... orang2 Bugis d Tawau mesti sudah tau kan... OK la senang cerita Likku' atau nama famousnya LENGKUAS.... Tapi kalau di Tawau nama GLAMOURnya tu lah...LIKKU'.... entah la di luar sana ada ka likku macam ni di jual atau tidak... tak pernah pulak nak perasan.... kepada Chef2 Amatur yang masih lagi tak kenal apa tu Likku... sini ku sertakan Gambar Likku' orang Tawau.... nah besarkan laa mata Anda!!!!
Likku' @ Lengkuas Kering |
Pernah Kamu Lihat ini barang???... eh barang ka ni???... sayur???... bukan jugak... hmmm Rempah???... mungkin laaa kan... ahhh mana2 laaa.... Yang sebenarnya likku di Tawau ni orang guna tuk masak ayam Likku sempena Hari Raya... Tapi hari ni Mum Niema campur dia dalam ayam goreng... semua idea ni ihsan dari satu2nya abang kesayangan Mum Niema... Tq Abang Iwan... memang mantap sekali ni Likku digoreng sama ayam tau.... hanya Allah saja yang dapat membalas jasa baik kongsikan resepi rahsia mu yang telah ku bongkarkan ini...
Sedapnya Ayam Goreng!!! |
Baik la Ibu2 Mithali sekalian.. daripada goreng ayam dengan kunyit jer... apa kata sekali sekala kasi rempah2 sama dia sikit... baru la mengamcam... silap2 dapat ancaman dari anak2 lagi kalau tak buat macam ni lain kali KAMI TAK NAK MAKAN!!!!... hehehe
10 ketul kepak ayam ( mana2 bahagian pon boleh... tak da sapa mo larang)
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Segenggam Likku'
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh ketumbar (tadi takda- biasala dah habis)
1 sd makan serbuk kari
1 1/2 sd makan tepung gandum
1 1/2 sd makan tepung gandum
garam
Bawang putih dan halia di tumbuk halus dan gaul jer semua bahan2 tu bersama ayam yang telah di basuh... tak yah nak perap2 lagi... terus jer goreng... Sekali makan Pasti Nak Lagi!!!!....
Salam perkenalan buat Niema..alamak..tak pernah nampak Likku mcm tuh kat Johor nih..biasa tuh lengkuas basah yg sebiji2 mcm halia tuh banyak lah :(..urmmm
ReplyDeleteninazsyafinaz:.. salam juga... memang lengkuas kering susah mo dapat kat negara kita ni... kebetulan Tawau ni dekat dgn Negara Jiran Indonesia.. dari situ la asalnya... kekadang habos jugak stok d Pasar tu... macik2 kat pasar selalu kata.. tu barang nanti dekat Hari Raya baru ada...
ReplyDeletekalau takde likku kering tu, likku basah boleh ka mum?
ReplyDeleteChik... tak sama la chik.. mungkin rasa tu ada tapi rupanya lain laa kan...coz tak da la serabut2 tu nanti...
ReplyDeleteYang ini ka mo dikirim?? mau la palek
ReplyDeleteBah besok kak nim pegi beli... nanti Isnin d kirim yah...
ReplyDelete