Friday, 5 August 2011

Bubur Pulut Hitam....

Hitam2 si Tampok Manggis
Sungguh pon Hitam rasanya Manis...
Beberapa hari ni ndut2 kesayangan Mum Niema semuanya berbuka dengan bubur pulut hitam... pas tu siap send gambar yang sungguh merembeskan air liur... so sebagai menyahut seruan NDUTZ (my lovely friends)... Mum Niema pon konon2 mahu menunjukkan skill mereneh Bubur Pulut Hitam... jangan hairan ya org2 semenanjung sini kami tak guna perkataan PENGAT... semuanya di panggil BUBUR...

Gula Merah di pasar Tawau
Mum Niema paling suka makan Bubur Pulut hitam kalau di masak dengan GULA MERAH yang banyak di jual d Pasar Tawau... rasanya memang sedap sekali... tapi hati2 kena tapis betul2 sebab gula ni memang terkenal dgn kandungan serangganya yang berbagai jenis especially penyengat dan semut... agaknya penjual saja nak menunjukkan betapa aslinya gula tersebut... kalu dulu sebuku ni harganya baru RM2.00, tapi baru2 ni pegi Pasar dah naik RM3.50.. apakah barang yang tak naik harga ya???... hmmm kecewa memang kecewa hati ini dgn kadar kenaikan barang sekarang ni.. Walaupun kecewa keinginan tekak perlu d layan juga... maklumla Hidup hanya sekali.. so nikmatila apa yg boleh dgn penuh kesyukuran..

Sila Baca Resepi di Bawah... kerana ia mungkin berlainan dari resepi Bubur Pulut Hitam yang lain... (5 mangkuk sedang)

1  cawan pulut hitam
1/2 cawan kacang hijau/kacang merah
1 sd makan biji sagu
1 1/2 liter air
250gm gula merah + 1 cawan air (didihkan)
1 biji kelapa (ambil santan pekat)
1 batang kulit kayu manis
secubit garam

Basuh pulut hitam dan kacang hijau tuk hilangkan bau.
Di dalam periuk didihkan air kemudian masukkan pulut hitam dan kacang, rebus sehingga kembang (merekah)... 
Sementara itu, masak gula merah tuk dijadikan sirap.
bila pulut sudah masak, masukkan sirap gula merah dan kulit kayu manis dan biji sagu biar mendidih, masukkan santan pekat dan sedikit garam, reneh dengan api perlahan sehingga mendidih dan gaul sentiasa agar pulut tidak berketul... Jika kurang manis boleh ditambah dgn gula pasir... ikut citarasa..

Bubur ni kira dah siap dan boleh terus dimakan panas... kalau nak nampak menarik boleh di tuang sedikit santan pekat atau susu cair di atasnya...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...