Sejukkan badan di bulan Ramadhan dgn Jus Timun...
Hari ni MumNiema nak bercerita sikit pasal KEISTIMEWAAN timun. Sebagaimana semua sedia maklum tentang timun yang mengandungi pelbagai khasiat dan juga penawar. Kebanyakkan orang suka memakannya kerana dianggap dapat menyejukkan badan. Sebenarnya bukan takat itu saja... timun juga kaya dengan kandungan mineral seperti kalsium, fosforus, zat besi dan vitamin C... semua mineral2 tu baik tuk kesihatan... ni pon tau dari ilmu2 masa belajar Sains Pemakanan masa kat 'U' dulu2 laaaa.
Nak tambah lagi sikit....
Gambar Timun Ihsan Mr. Google... |
Ni resepi Mr.Hubby... dia yg buat tadi..
2 biji timun segar
1 liter air masak
3 sudu makan gula (atau ikut suka la)
Bersihkan timun, buang biji dan potong kecil2 supaya senang nak blend. Masukkan timun, air dan gula blend sehingga halus. Tapis la kalau tak suka serdak2 tu.... ready tuk dihidangkan sejuk2...
No comments:
Post a Comment