Wednesday, 10 August 2011

Ayam Percik dan Idolaku...

Jeng Jeng Jeng... jangan orang2 Tawau dak percaya ya... awal bulan Julai Mum Niema pergi kursus memasak... duiinaaa... Surprisenya!!!... apa la yang BEST sangat kursus mu MumNiema macam orang lain tak pernah pegi kursus???... BEST??....uuuiiii mestila BEST gila2 punya.. mana tak nya... Chef Ismail Pulak tu ngan Chef Florence yang datang...Selebriti ooOOooo bukan senang orang Tawau mo Jumpa Selebriti terkenal... Korang tak caya tengok ni betul2!!!! HohOHo...

Tengok tu siap tandatangan Chef Ismail lagi...

Yang Sebenar2nya nak bagi tau korang semua...betapa Puas hati dapat menurun ilmu daripada dua Chef tersohor ni.. memang happening sepanjang sesi masak memasak disamping banyak ilmu yang dipelajari... dah ler yuran pon murah RM40.00 jer...dapat belajar 2 jenis lauk, 1 cheese kek dan 2 jenis biskut... Plus dapat hadiah percuma lagi.... uiii berbaloi sungguh!!! Untuk itu TERIMA KASIH wahai Sahabat ku NITA @ NdutKu yang membawa Mum Niema ke sini... Next time kalau ada calling lagi yah!!!

Gambar kena Edit... Perasan mo masuk Majalah!!
Dan salah satu Menu yang Mum belajar pada hari tu iaah AYAM PERCIK.... adedeyyyy.... wangi sungguh aroma kuah ayam percik yang Chef masak... menjadikan Mum tak sabar nak kongsi resepi tersebut... ini dia PERCUMA untuk anda semua Mum dapat ni kena bayar tau... gurau jer... hehe... Iklas hati Mum nak kongsi yaaa...

1 kg paha ayam
minyak untuk menumis
250 ml santan

Bahan kisar
3 batang serai
3 inci lengkuas
3 inci kunyit hidup (serbuk pon boleh)
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
6 biji buah keras
1 sudu jintan manis
Wangi Semerbak baunya....
1 sudu ketumbar
3 biji cili kering
Sedikit air (untuk mengisar)

Bahan perasa
Garam & Gula
Pati ayam

Bahan pemekat
2 sudu makan Tepung beras
sedikit air

Cara2..

  • Cuci ayam, tos dan ketepikan
  • Panaskan kuali dan tumis bahan rempah sehingga wangi.
  • Masukkan ayam dan kacau.
  • Masukkan bahan pemekat dan sedikit air, didihkan diatas api sederhana.
  • Masukkan santan kelapa, dan bahan perasa. Apabila kuah sedikit pekat, padamkan api.
  • Susunkan ayam diatas jaring pemanggang. Panggang di dalam oven pada suhu 200'C selama 30 minit.
  • Bila telah masak tuang lebihan sos keatas ayam...
Macam skema pulak resepi ayam percik ni kan... hmmm tu laaa kalau menaip ikut resepi orang... 

SELAMAT MENCUBA!!!


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...