Sunday, 7 August 2011

Puding Karamel..

Semua telah maklum tentang keenakkan rasa puding karamel... dalam erti kata lain sapa la yang tak pernah makan puding karamel kan... sepanjang hayat ini dah bermacam2 versi puding karamel yang Mum Niema makan.. ada letak susu pekat, ada letak buah2 sebagai toping, ada letak coklat, ada di bakar, ada d kukus, letak tepung kastad dan sampaila ketahap Puding Karamel yang TAK GUNA TELUR.... apa2 pon semuanya lebih kurang sama.. karamel tetap ada... tu la pasal nama dia puding karamel... untuk N3 kali ni.. Mum Niema nak kongsikan puding karamel berlapis coklat... resepi ni kawan yang bagi... SI NDUT FATIN my lovely lovely friend...


Bahan Gula Hangus  
Sedap Bha!!!
Masukkan 3 sudu mkn gula dlm loyang berukuran 7" @ 8" atas api sederhana kecil. Masak sampai gula kekuningan, layang2kan loyang biar gula rata. Masukkan 1 sudu kecil air dan ratakan dgn gula yg kekuningan td. Biar gula sejuk dan keras.


Bahan A
1 tin susu cair
5 sudu besar gula halus/kastor
3 biji telur (saiz besar-A)
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar tepung jagung

Bahan B
1 tin susu cair
5 sudu besar gula halus/kastor
3 biji telur
2 sudu makan serbuk koko + 1 sudu pes coklat/coklat emulco

Cara2:
a. Bahan A - Pukul telur dan gula hingga kembang dan gula hancur. Kemudian masukkan susu cair, esen vanila dan tepung jagung. Gaul rata.
b. Bahan B - Pukul telur dan gula hingga kembang dan gula hancur. Kemudian masukkan susu cair, serbuk koko dan pes coklat.
c. Panaskan pengukus dan sediakan loyang yg telah dimasakkan gula hangus td. Lenserkan tepi loyang dgn sedikit marjerin.
d. Masukkan 1 cawan adunan A. Kukus selama 10min (atau biar adunan sedikit keras) dan masukkan adunan B pula dan ulang proses hingga 
habis adunan.

e. Sejukkan sebentar dan terbalikkan. (Cungkil keliling loyang dengan pisau nipis agar puding mudah tanggal).

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...