Tuesday, 2 August 2011

Udang Masak Lemak...

Udang Tawau memang SEGAR!!!

Memang bertuah tinggal ni Tawau ni... masih lagi dapat menikmati Udang Segar dengan harga yang sangat berpatutan... so kalau pasal nak makan udang memang tak jadi masalah laa di sini... dari kecik sampai la dah jadi Mak Budak... UDANG memang pujaan hatiku.... dapat lagi Yang SEGAr Bugar... tak yah letak apa2.. goreng cam tu pon dah terasa Manis2 Masin Udang Laut SULU tu... Tapi hari ni terajin siiiiiiiiiiiiiikit... Puasa laa katakan... mestila mo ada special2 kunuk... hahaha... special ka tu kalau setakat masak lemak???....

Ni resepi tuk anak2 dara yang selalu kena tinggalkan... daripada masak Maggi baik cuba ni... kasi surprise sikit Mak Ayah korang sekali sekala...

10 ekor udang (sederhana)
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 ulas bawang merah - cincang halus
2 biji cili api
* 1 biji Tauhu (kalau ada.. takda pon takpa)
3/4 cawan santan pekat
serbuk kunyit
garam secukup rasa
1 sudu minyak masak tuk menumis...

Panaskan minyak, tumis bawang sehingga naik bau... masukkan santan, tauhu, cili api dan serbuk kunyit, biarkan mendidih seketika baru masukkan udang dan garam... biarkan sampai udang jadi kemerah2an dan bengkok sedikit dah ler (kalu ikut masa dalam 2 minit jer tu)...
Jangan masak Udang SEGAR lama2 nanti keras... hilang manisnya tau...

Ok... siap... hidangkan la tuk Mak Ayah... semoga mereka berbangga ada anak dara pandai masak lemak udang... :)

3 comments:

  1. I love udang, hari ni plan masak lemak udang nenas..nyum..nyum

    ReplyDelete
  2. berghhh... ada nenas lagi tu... sedapnya tu Mai....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...