Special for Mr. Hubby.... |
Bahan Nasi
4 pot beras
1 biji kelapa (ambil santan)
2 helai daun pandan
1 inci halia (diketuk)
Garam
Cuci beras dan toskan. Didalam KUALI..Masukkan santan kelapa sama banyak dengan beras (guna penyukat beras tu jugak), daun pandan, halia dan garam secukup rasa.. panaskan sekejap. Agak2 air santan dah suam, masukkan beras... kacau sehingga air santan kering dan telah meresap ke dalam beras.
Sediakan Pengukus yang terlah berisi air dan dipanaskan.. Pindahkan beras dari kuali tadi dan masukkan ke dalam pengukus pulak... kukusla sehingga masak...Mesti ada segelintir yang terfikir cam mana nak kukus nasi kan... hehe.. Di Tawau ni pengukusnya special sikit lubang kecik2 jer so beras memang tak jatuh... tengok ni pengukus antik MumNiema... semmat laa... :)
Pengukus Kesayangan... |
MumNiema kalau buat apa2 nasi berempah suka buat cara ni, coz nanti nasi tu tak melekat2, tapi masih lagi mengekalan rasa dan rempah2 pon sekata jadinya...
Step 1 |
Step 2 |
Step 3 |
Sambal bawang ikan bilis
2 biji bawang bombay (potong bulat)
Segenggam ikan bilis
3 biji bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
15 tangkai cili kering
sedikit belacan
1 cawan air asam jawa
1 cawan air
Garam & gula
Kisar halus cili kering dan belacan. Panaskan minyak dan tumis bawang sehingga naik bau barulah masukkan bahan kisar. bila dah garing masukkan air asam jawa , biar mendidih baru masukkan bawang bombay, garam dan gula ikut rasa. Biarkan sehingga kuah mendidih baru lah dimasukkan ikan bilis. Reneh dengan api perlahan...biar lama2 sikit sehingga kuah jadi pekat dan pecah minyak (kalau 2 jam lagi bagus).
Cadangan hiasan...
Timun
telur rebus
kacang tanah
Hari ni makan Nasi lemak Special sikit ada tambahan ayam goreng berempah... macam tak cukup jer kalau makan sambal bilis... heheheh..
hmmm..... NASI KUNING bila lagi ya????... :)
hujung minggu la masak nasi kuning
ReplyDeleteOk... :)
ReplyDeleteMau jugak dibawak tu periuk di sini. baru ngam.
ReplyDeleteLen kali kalau balek Tawau... angku satu bhaaa
ReplyDelete